Remote Start Problem - Dodge Nitro Forum
Problems / Dealer Service If you are having problems with your Dodge Nitro and want to discuss it, please do so in here. If you need to talk about service that you may need or have received from a dealership, please do so in here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old 01-20-2012, 07:13 AM Thread Starter
Junior Member
 
meder24's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Freedom, PA
Posts: 14
Remote Start Problem

Yesterday as I left work, my factory installed remote start worked just fine. Later in the evening, while it was snowing heavily and a bit colder, it no longer would work. I pressed the button on the key fob twice as normal and instead of firing up and the lights blinking twice, they blinked once and just locked the doors. The same thing happened this morning when I went to start it.

Has anyone had this problem recently or know what could be causing it? I am wondering if the fact that this is the first time the car has been frozen, if that is making some of the sensors not function properly. I have not disconnected the battery yet, but may do that this evening.
Any input would be greatly appreciated.
meder24 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 01-20-2012, 09:32 AM
Super Moderator
 
rickaren's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Indiana
Posts: 17,211
Garage
Is there any snow on your vehicle? Could that be it? Hopefully it will work just fine when it warms back up or you get a car wash. Have the same remote start and never an issue but it is usually in the heated garage with little snow on it in the Winter. Its spoiled.

Good Luck and let us know what happens.

Rick

Nitro Year: 2007 (1 of 113,000 sold)
Nitro Model: R/T 4X4 Stone White
CAT-BACK Exhaust, CAI, Projector Head Lamps
Fully-Equipped w/all factory options
rickaren is online now  
post #3 of 14 (permalink) Old 01-20-2012, 09:34 AM Thread Starter
Junior Member
 
meder24's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Freedom, PA
Posts: 14
There is some snow still on the vehicle. I read somewhere that the hood sensor creates problems so I am hoping that since it was cold and snowy, it just malfunctioned. I plan on taking a look at that sensor after work.
meder24 is offline  
post #4 of 14 (permalink) Old 02-02-2012, 09:10 AM Thread Starter
Junior Member
 
meder24's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Freedom, PA
Posts: 14
Despite my embarrassment admitting it, the problem was a simple fix. I failed to realize my hood was actually open thus not allowing the remote start to operate. I was surprised there was no "hood open" warning on the dash anywhere.
meder24 is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 02-02-2012, 10:37 AM
Super Moderator
 
rickaren's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Indiana
Posts: 17,211
Garage
Quote:
Originally Posted by meder24 View Post
Despite my embarrassment admitting it, the problem was a simple fix. I failed to realize my hood was actually open thus not allowing the remote start to operate. I was surprised there was no "hood open" warning on the dash anywhere.
Great info! I too would have thought there was an "Open Hood" display on the dash. Well at least it was a no-cost simple repair that are few these day on any vehicle let alone on the Nitro! Thanks for sharing!

Rick

Nitro Year: 2007 (1 of 113,000 sold)
Nitro Model: R/T 4X4 Stone White
CAT-BACK Exhaust, CAI, Projector Head Lamps
Fully-Equipped w/all factory options
rickaren is online now  
post #6 of 14 (permalink) Old 02-05-2012, 07:48 PM
Senior Member
 
dhh3's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Fort Wayne, Indiana
Posts: 721
Did you use your remote to lock the truck? I was unaware that it would lock if the hood was unlocked! So much for anti theft!


2011 Nitro Heat 4x4: Bright Silver Metallic, Dark Slate Gray; Customer Preferred Package 24C; Trailer Tow Group; Hood-to-Fender Stripes; Navus 2; Uconnect.
MODS: Sunroof; S/S Nerf Bars; Mopar CAI, Pedal Kit, Chrome Rear License Plate Brow, Chrome Exterior Package, Production Style Cross Bars, Deluxe Molded Splash Guards, Cargo Security Cover, Door Sills & 3.7L Emblem; Media Center 430; Kicker Speakers, Sub and Amps; Carbon Fiber Dash Kits; Heated Katzkin Leather.
dhh3 is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 02-06-2012, 06:11 AM Thread Starter
Junior Member
 
meder24's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Freedom, PA
Posts: 14
That is an interesting point you bring up. I did lock it with the remote just like normal. Everything functioned as it normally does. I might go and test it later to see if the alarm actually arms if the hood was open.
meder24 is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old 12-30-2012, 11:18 AM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: huron oh
Posts: 3
08 dodge nitro w/ factory starter

I purchased my nitro in 08 and never had a problem with the auto starter until now, when i press the button to start my nitro,it either flashes the lights twice and shuts off or won't start at all . so when i go out to start it with the key, it has a very hard time turning over. it acts like it's flooded but there is no change in the exhaust pipe like dark smoke. I do live in ohio. what could be wrong??
jemyers is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 12-30-2012, 11:53 AM
Senior Member
 
dhh3's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Fort Wayne, Indiana
Posts: 721
Welcome to the forum. Having a hard time turning over could be a sign of a bad battery. I do not have the remote start, so I am really clueless. Good luck in your quest to find an answer.


2011 Nitro Heat 4x4: Bright Silver Metallic, Dark Slate Gray; Customer Preferred Package 24C; Trailer Tow Group; Hood-to-Fender Stripes; Navus 2; Uconnect.
MODS: Sunroof; S/S Nerf Bars; Mopar CAI, Pedal Kit, Chrome Rear License Plate Brow, Chrome Exterior Package, Production Style Cross Bars, Deluxe Molded Splash Guards, Cargo Security Cover, Door Sills & 3.7L Emblem; Media Center 430; Kicker Speakers, Sub and Amps; Carbon Fiber Dash Kits; Heated Katzkin Leather.
dhh3 is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 12-30-2012, 12:13 PM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: huron oh
Posts: 3
it only has a hard time starting when i first try to remote start, if i don't use the remote start it starts fine and runs fine
jemyers is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Dodge Nitro Forum > Dodge Nitro Discussion > Problems / Dealer Service
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Dodge Nitro Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
will.i.am to start his own car company rickaren Chrysler/Dodge/Jeep News 1 02-14-2012 02:00 AM
Demand for Remote Start Increases rickaren Chrysler/Dodge/Jeep News 0 11-30-2009 09:35 AM
remote starter blackcow1 Chrysler/Dodge/Jeep News 5 02-05-2009 07:34 AM
Remote Starter Geos12 General Discussion 2 03-18-2007 01:49 PM
Mopar Remote Start Fyi RADIOMAN Chrysler/Dodge/Jeep News 0 02-21-2007 03:08 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome